Antikvarisk arbeid, Piperehabilitering, Totalentreprenør 2021

Antikvarisk fasaderehabilitering av bygård på Frogner

FRAMNESVEIEN 12

Den sjarmerende vernede hjørnebygården på Frogner, oppført i 1892, har gjennomgått en omfattende fasaderehabilitering. Både innvendige og utvendige elementer har blitt restaurert i tråd med antikvariske prinsipper.

Fasadens tilstand og underliggende skader

Fasadens dårlige tilstand skyldtes tidligere feilaktige utbedringer og mangelfullt vedlikehold. Problemer som følge av tett organisk maling og tidligere reparasjoner med sementrik mørtel har ført til skader på den originale kalkpussen. Store områder med løs puss (bom) nødvendiggjorde omfattende nedhugging for å reparere skader i den underliggende konstruksjonen.

Saken fortsetter under bildet

Prosjektbeskrivelse

Denne entreprisen involverte alle nødvendige tiltak for å gjennomføre en antikvarisk fasaderehabilitering. Arbeidet ble utført i nært samarbeid med byantikvaren og strakte seg over en periode på seks måneder.

Fasaden gjennomgikk en omfattende fornyelse ved å bli rekonstruert med en tresjikts hydraulisk kalkmørtel. Hvert lag har en spesifikk funksjon og bidrar til materialets styrke og holdbarhet. Metoden og materialene gir en jevn og glatt overflate som fanger opp byggets naturlige bevegelser mellom fug og byggestein, samt som det forebygge dannelse av riss og sprekker.

Ved valg av farge ble det bevisst besluttet å avstå fra å tilbakeføre til den opprinnelige fargesettingen. I stedet ble bygården malt med en hvitgrå mineralsk maling som puster, og som ikke bare beskytter fasaden, men også ivaretar den estetiske integriteten til konstruksjonen. Balkongen og vinduene ble malt i en kontrastfylt svart nyanse.

Våre dyktige håndverkere og riktig bruk av materialer gjør at denne bygården får et tilfredsstillende og varig resultat.

Kristoffer Pettersen, Prosjektleder / murmester

Innvendig rehabilitering

Porten og trapperommet ble tilbakeført til sitt opprinnelige uttrykk og kvalitet. Trapperommet ble pusset opp der deler av veggarealer i trapperommet ble huggd bort for å fjerne løs puss, deretter pusset med en gjennomfarget silikatpuss. De antikvariske vinduene i trapperommet gjennomgikk restaurering og ble malt med linoljemaling i tråd med antikvariske prinsipper. Rekkverket ble pusset og malt, og de originale gulvflisene ble grundig renset og behandlet.

Et nytt dekke i portrommet ble støpt og belagt med polyuretanbasert terrazzo, som skapte en fornyet, elegant atmosfære.

entreen til Framnesveien 12, etter rehabilitering

Piperehabilitering

Skorsteinene og pipene ble revet ned på grunn av dårlig tilstand. Rehabiliteringen av pipene inkluderte fjerning av eksisterende murverk helt fra undertaket og gjenoppbygging i samsvar med deres opprinnelige utforming. For å forebygge fremtidig forringelse ble det installert nye toppbeslag på pipene, som gir langvarig beskyttelse mot vær og klimapåvirkninger.

Framnesveien 12 før rehabilitering

Bygningen i Framnesveien 12 ble oppført av murmester Emil Christophersen etter byggemelding i 1892 tegnet av den svenske arkitekt Carl Aaman. n. Gårdens stiluttrykk er nyrenessanse.

Vi ønsker å takke styret for tilliten og et konstruktivt samarbeid gjennom prosessen. Dette har bidratt til å bevare og fornye den historiske sjarmen til denne bygården på Frogner.

KONTAKT OSS

Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat.

Vi behandler din henvendelse fortløpende.

Kundeservice er åpent mandag-fredag 07.00-15.00

Telefon: 22 12 00 51