Antikvarisk arbeid, Balkongrehabilitering, Piperehabilitering 2022

Sommerro-kvartalets eksklusive og private villadel, Villa Inkognito

INKOGNITOGATA 37

Murvillaen i Inkognitogata 37 fra 1870-tallet, er et ikonisk bygg med en unik historie. Bygget, som i dag omtales som Villa Inkognito, har nylig gjennomgått en omfattende antikvarisk rehabilitering innvendig og utvendig. Den karakteristiske fasaden og de særegne detaljene er bevart, samtidig som det er tilført moderne elementer som har oppgradert bygningens funksjonalitet og komfort.

Oslo Murmesterbedrift AS har i perioden fra høsten høsten 2021 til våren 2023 vært ansvarlig for rehabiliteringen av utsiden av bygget, på oppdrag fra totalentreprenør HENT.

Les mer om prosjektet under

Antikvarisk rehabilitering av murvillaen

Siden byggeår har murvillaen gjennomgått flere oppussinger av fasaden. Dette kunne vi se ut i fra flere lag med maling, utbedringer av ulike materialer og teknikker. Fasaden før rehabiliteringen var preget av dårlig og lite vedlikehold, som gjorde at fasaden var i svært dårlig forfatning. Bygningen hadde flere felter med løs puss og løse felter. Dette var forårsaket av plastmaling og sement-rik mørtel som nedbryter fasaden over tid.

Våre anbefalte løsninger for det antikvariske arbeidet var og hugge ned all puss på plane flater. Trekninger, kvaderpuss og ornamenter ble sandvasket med dolomittkalk for å fjerne gammel maling og løs puss. Løse felter ble fjernet. Dårlig underlag, setningsskader og løs tegl ble murt om for å få tilbake stabiliteten i veggene.

For å bevare villaens historiske utseende ble det valgt materialer og farger som var tro mot den opprinnelige stilen. Det ble pusset med en tresjikts hydraulisk kalkmørtel fra Weber. Villaen ble malt i lys grå etter.

Utvendige vinduer er delvis restaurert og delvis nyprodusert etter gamle tegninger. Arbeidet var i tett samarbeid med ARK arkitekter og Byantikvaren for å få tidsriktig detaljer på plass.

Balkongrehabilitering

Murmester Binneballe har designet og planlagt et solid bygg, men over tid har den øverste balkongplaten mistet sin bæreevne.

Da vi begynte å fjerne pusset på fasadene og undersiden av balkongen, ble det raskt oppdaget betydelige skader i de kraftige stålbjelkene som bar balkongplaten og som støttet søyler og buer i frontfasaden. Etter en nøye vurdering sammen med Hent, byggherren og den rådgivende ingeniøren, ble det besluttet at balkongen måtte fjernes. Det ble nødvendig med en omfattende rehabilitering av balkongen, der Oslo Murmesterbedrift AS armerte, forskalte og støpte en helt ny balkongplate.

Årsaken til den kraftige korrosjonen av stålet i balkongplata er to-delt. Det ene er at det var dårlig betongkvalitet og karbonatisert betong. Karbonatisert betong vil si at betongen over tid har mistet sin alkalitet og klarer derfor ikke hindre at stålet ruster. Den andre årsaken er gamle, dårlige membraner som ikke holdt tett. Fukt kommer ned i betongen og over tid blir det frostskader.

Takrehabilitering og om-muring av piper

De fem pipene på taket var i så dårlig forfatning at vi rådet byggherre til å rive de helt ned til undertak, før de ble murt opp på nytt. De nye pipene ble murt opp igjen med tilsvarende og tidsriktig stein som opprinnelig, herav Wienerberger Terca. En ru og rød kompakt stein med fargespill.

Taket ble rehabilitert ned til undertaket, hvor råteskader ble utbedret. Det ble deretter bygget opp et nytt takoppbygg, og sammen med riksantikvaren fant vi tidsriktig takstein. Det ble valgt en enkeltrommet tegl-takstein i fargen natur. Tårnet på taket, samt alt av takrenner og tak nedløp ble utført i sink.

Sommerro-kvartalet i Oslo

Grundig planlegging har ligget i bunn for det omfattende rehabiliteringsarbeidet av bygget i Inkognitogata 37 og Sommerro-House. Gjennom forvandlingen er murvillaen omgjort til Villa Inkognito, en del av Sommerro House hotell- og flerbruksbygg. Villaen er en privat og tilbaketrukket del av hotellet og huser 11 rom som er innredet med unike detaljer og interiør.

Det antikvariske fasade arbeidet av Villa Inkognito ble utført samtidig med den intense siste fasen av utviklingen av Sommerrokvartalet og under korana-pandemien.

Vi er stolte av å ta del i rehabiliteringsarbeid på et så ikoniske bygg slik som Villa Inkognito. Det har vært omfattende arbeid for å bevare og restaurere villaens opprinnelige sjarm og arkitektoniske detaljer, samtidig imøtekomme moderne standarder og behov. Vi har sikret at fasaden forblir solid og vakker i mange år fremover.

Torbjørn Nordal, daglig leder / prosjektleder

Før bilder av Villa Inkognito

Bilder under arbeid

Det ble utarbeidet egne sjablonger til fasaden. Sjablonger gjør det mulig å gjenskape dekorative detaljene på en effektiv måte, noe som kan være svært utfordrende å oppnå for hånd.

Prosjekt detaljer

Vi takker for godt samarbeid med alle involverte parter.

KONTAKT OSS

Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat.

Vi behandler din henvendelse fortløpende.

Kundeservice er åpent mandag-fredag 07.00-15.00

Telefon: 22 12 00 51