Restaurering av Trevarefabrikken i Henningsvær
Oslo Murmesterbedrift AS har utføre antikvarisk restaureringsarbeid på fasaden og pipen til Trevarefabrikken i Henningsvær, en kulturhistorisk viktig bygning fra 1948. Restaureringsarbeid er en del av stedets langsiktige innsats for å bevare både stedet, bygningen og dens historie for fremtidige generasjoner. Restaureringen har fått økonomisk støtte fra Nordland fylkeskommune.
Vår kompetanse på antikvariske prosjekter var avgjørende for å bli valgt til dette unike oppdraget, som representerer et av våre mest spennende prosjekter utenfor Oslo.
Prosjektbeskrivelse
Trevarefabrikken, idyllisk plassert ved vannkanten, har gjennom årene blitt utfordret av Lofotens harde værforhold. Spesielt fasadene vendt mot vest og sør bar preg av fuktskader og manglende vedlikehold.
Arbeidet startet med fjerning av skadet puss, før fasaden ble bygget opp igjen med et aerogelbasert etterisoleringssystem. Dette moderne systemet gir bygningen økt klimabestandighet samtidig som det bevarer det originale utseendet. Sluttresultatet er en elegant og holdbar overflate som vil beskytte fabrikken i flere tiår.
Restaurering av ikonisk teglsteglsteinspipe fra 1947
Den 20 meter høye pipen, et ikonisk landemerke i Henningsvær og en av de siste teglsteinspipene fra trandamperienes tid, ble også restaurert. Pipen, som har stått siden 1947, krevde spesialkompetanse for både stillasbygging og murerarbeid. Restaureringsarbeidet inkluderte reparasjon og utskifting av skadede fuger og teglsteiner. Et mindre felt på toppen ble tatt ned og murt opp på nytt, mens sokkelen gjennomgikk større utbedringer. Skadede teglsteiner ble erstattet, alle fuger ble gått over og spekket på nytt, og en sotluke ble reetablert for å sikre innvendig tilkomst og luftsirkulasjon. Innvendige rustne jerntrinn ble fjernet og erstattet med en ny stige. For å beskytte mot regn og sikre god ventilasjon ble en diskret pipehatt montert, og pipen ble behandlet med et vannavvisende, men pustende materiale.
Alt arbeidet ble utført i henhold til antikvariske retningslinjer, med bruk av opprinnelige materialer og tradisjonelle håndverksteknikker, for å sikre at byggets kulturhistoriske verdi ble ivaretatt.