Antikvarisk arbeid 2024

Fasaderehabilitering av Mangelsgården, Prins Christian Augusts Minde

Oppdragsgiver: Oslobygg KF
Adresse: Storgata 36
Varighet: 2023-2024

Mangelsgårdens historie

Mangelsgården i Oslo er et fredet og anerkjent kulturminne med stor sosialhistorisk verdi. Eiendommen består av flere bygninger, hvorav hovedbygget opprinnelig ble konstruert som lystgård i 1698. Gjennom tidene har de ulike bygningene hatt mange eiere og formål.

Den mest kjente perioden begynte i 1812, da Prinds Christian Augusts Minde-stiftelsen overtok eiendommen for å huse fattige og arbeidsløse. Senere ble området også brukt som asyl for sinnssyke, og bygningene fungerte som arbeidsanstalt. Asylet ble stengt i 1909, men hele området fortsatte å være et senter for sosialt arbeid frem til 1970-årene.

I dag brukes bygningene til flere formål, blant annet som kommunale boliger, sosiale virksomheter, kontorer og restauranter.

Gammelt bilde av mangelsgården

Bakgrunn for rehabilitering

Oslo Murmesterbedrift fikk i oppdrag fra Oslobygg KF om å rehabilitere fasaden på to av bygninger i Mangelsgården. Herav bygg 5 Fattigsykehuset (ca. 1838–1840) og bygg 8 Asylets kvinneavdeling (ca. 1851, med utvidelser i 1860–1862).

Bygningene hadde betydelige skader som følge av lekkasjer, grunnforhold og manglende vedlikehold. Skadene inkluderte riss og sprekker i murverket, forvitring av fuger, og avskalling på teglsteinen. Det var også synlige skader rundt overganger mellom tak, renner og vegger.

Rehabilitering av Mangelsgården var nødvendig for å bevare bygningens historiske karakter og sikre dens strukturelle integritet.

Skader fra bevegelse i grunnforholdene førte til sprekker i fasaden, med risiko for frostskader og videre nedbrytning. Overflaten var slitt med synlige riss og hadde behov for rensing og ny overflatebehandling.

vann skader ved mangelsgården


Flere områder hadde slitt mørtel som gjorde murverket sårbart for ytre påvirkninger, spesielt frost.

Lekkasje ved overganger mellom tak, renner og vegg forårsaket betydelige skader, blant annet forvitring av fuger og nedbrytning av murverk.

Fasaden ble grundig renset, og de mest porøse områdene ble fjernet, inkludert bom i eksisterende sekkeskuring. Etter rensing ble fasadene grunnet, slemmet og sekkeskurt for å oppnå en struktur som samsvarer med den originale overflatebehandlingen.

Bygget hadde sklidd ut i lengderetningen, noe som medførte at flere av de gamle vindusbuer hvilte direkte på vinduene. For å løse dette ble murverket i stikkbuene og tilstøtende løse partier ommurt, og det ble innmurt langanker gjennom hele veggen for å forhindre nye skader ved fremtidige setninger.

betongarbeid på fundament ved mangelsgården

For å stabilisere bygningen og hindre ytterligere setningsskader, ble det anbefalt av rådgivende ingeniørfirma WSP å forsterke fundamentet under nyere utvidelser av bygget.

Dette ble utført ved å støpe en betongsåle under eksisterende fundament, samt fuktsikre veggene ved å installere knotteplast mot fundamentet.

Bilder etter rehabilitering av Mangelsgården