Pipebrann – piperehabilitering

Høye strømpriser har ført til at norske husholdninger fyrer i peisen oftere enn før. Samtidig har antall pipebranner økt. Hva er årsaken til pipebrann og hvordan kan man forhindre det?

Saken fortsetter under bildet

piperehbilitering, pipe i brann
Chimney with fire coming out

Hvordan oppstår pipebrann?

Feil fyring kombinert med dårlig trekk fører til at avfallsstoffer, som beksot og løssot, setter seg fast i piperøret. Når flammer eller varmen fra ildstedet antenner avfallsstoffene oppstår det pipebrann.

Noen pipebranner skjer i det skjulte og blir først oppdaget under inspeksjon og feiing av pipa. Hvis pipebrann har forekommet, blir det pålagt fyringsforbud og pipa må utredes og rehabiliteres.

Pipebrann er farlig når pipeløpet har skader

En robust pipe som er i god stand, skal tåle en pipebrann uten fare for spredning i boligen (dette gjelder ikke stålpiper).

Pipebrann er spesielt farlig i de tilfeller der pipeløpet har skader. Temperaturen ved en pipebrann blir ekstremt høy og kan føre til at brennbart materiale (vegger, gips) nær peisveggen tar fyr. Pipebrannen sprer seg med andre ord videre i boligen. Dette er de vanligste skadeårsakene:

 • Eldre pipe som ikke tilfredsstiller dagens krav, for eksempel piper oppstilt inntil treverk
 • Feilmontering av ildstedet
 • Feil dimensjonering av pipa
 • Gamle og upresise igjen-muringer fra tidligere ildsteder
 • Utkragede mørtelfuger
 • Utett skorstein. Åpne hull og gjennomgående sprekker
 • Byggefeil fra byggeår
 • Eldre lufteluker (ikke tette luker)

Har du en følelse av at noen er feil ved pipa? For eksempel opplever dårlig trekk og kan huke av noen av punktene ovenfor, anbefaler vi en videoinspeksjon av pipa. Dette er for å avdekke eller avkrefte skader, omfang og behovet for en piperehabilitering.

Fyr riktig og ha tilstrekkelig trekk i peisen

For å unngå pipebrann er jevnlig feiing, bruk av kun tørr ved, og tilstrekkelig trekk i peisen avgjørende. Sotpartikler forbrennes bedre og unngår å sette seg fast i pipeløpet ved tilstrekkelig trekk ved opptenning.

Har du behov for å sette opp vinduer eller verandadøren for å få fyr i peisen, er dette et sikkert tegn på at noe er galt med peisstedet. En videoinspeksjon av piperøret bør utføres for å kartlegge behovet for piperehabilitering.

Ikke fyr i peisen med:

 • Fuktig ved
 • Papp, innpakningspapir, plast, juletre eller annet søppel
 • Peiskubber

Moderne rentbrennende vedovn for bedre miljø og sikkerhet

Moderne rentbrennende vedovner har en rekke fordeler sammenlignet med gamle vedovner. De produserer mindre avfall, partikler og skadelige utslipp. Dette er bedre for miljøet og luftkvaliteten, samtidig reduseres faren for pipebrann. Ovnene er mer energieffektive, som kan bidrar til å redusere strømregningen, og mer økonomiske ettersom de kan brenne opp til 50 % mer effektivt enn ovner som ikke brenner så rent.

Selv rentbrennende vedovner kan forårsake pipebrann hvis de ikke brukes på riktig måte. Det er viktig å følge produsentens anvisninger og vedlikeholde vedovnen på riktig måte for å redusere faren for ulykker.

Når bør pipetoppen rehabiliteres?

piperehabilitering, pipe med synlig skader i skorstein

Pipetopper er utsatt for vær, vind og store termiske svingninger. Høye temperaturer i pipeløpet og kalde temperaturer utvendig er harde påkjenninger for murverket. Dette kan over tid føre til at mur-konstruksjonen brytes ned.

I motsetning til innvendig piperehabilitering er det veldig enkelt å se symptomene av nedbrytningen på pipetopper. Ved avskalling og løse gjenstander fra pipetopper anbefaler vi deg å iverksette strakstiltak for å hindre nedfall.

Pipetopper har en levetid på ca. 30-50 år. Levetiden blir kortere ved manglede vedlikeholds intervaller.

Piperehabilitering på en sikker og trygg måte

Vi anbefaler på det sterkeste å benytte fagfolk når nytt ildsted skal monteres eller arbeid knyttet til igjenmuring av tidligere ildsteder. Kostnaden ved en piperehabilitering kan oppleves som voldsom, men det er en investering i brannsikkerhet. Videre bidrar rehabilitering til å øke boligens verdi og gir bedre fyringsforhold med tanke på miljø og fyringsøkonomi.

Totalentreprenør – ansvar for hele prosjektet fra start til slutt

Oslo Murmesterbedrift AS har bred kompetanse når det kommer til piperehabilitering /skorsteinsrehabilitering. Vi har i årrekker utført piperehabilitering og om-muring av pipetopper. Vi tilbyr to forskjellige metoder for innvendig piperehabilitering. Metodene har ulike egenskaper og gir ulike oppstillingsvilkår.

Vårt firma er kvalifisert med riktig utdanningsnivå og tiltaksklasse for å erklære ansvarsrett for arbeid med piperehabilitering. Som totalentreprenør tar vi oss av hele prosessen. Alt fra prosjektering, koordinering av fag og utførsel av arbeid.

Kontakt oss via telefon eller kontaktskjema nederst på siden for en uforpliktende prat eller befaring.

KONTAKT OSS

Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat.

Vi behandler din henvendelse fortløpende.

Kundeservice er åpent mandag-fredag 07.00-15.00

Telefon: 22 12 00 51