Piperehabilitering – to effektive metoder

Vi skal her presentere de mest brukte metodene for piperehabilitering av innvendige pipeløp, hvor glidestøping og fôring med syrefast stålrør er blant de mest anvendte metoder.

Glidestøping av pipe – metode 1

Glidestøping er en rehabiliteringsmetode som som involverer påføring av spesialmørtel på alle fire indre sider av skorsteinen.

  • Fordel med denne metoden er at den opprettholder omtrent det samme tverrsnittet innvendig. Det blir en fin glatt flate innvendig. Dette vil i de fleste tilfeller bedrer trekk-forholdene i pipen.
  • Ulempen med denne metoden for piperehabilitering er at de gjeldende forskrifter om kledninger/tilsyn til skorsteinssidene ikke forandres.

Nedsenkning av syrefaste/rustfrie stålfôringer i pipe – metode 2

Denne rehabiliteringsmetoden innebærer nedsenking av syrefaste rustfrie stålfôringer i hele skorsteinsløpet, koblet til ildstedene.

  • Fordelen med denne piperehabiliteringsmetoden er at det benyttes en ventilert isolasjonsløsning. Dette gjør at 2 av skorsteinssidene kan kles inn.
  • Ulempen er at skorsteinsløpet innsnevres og det kan skape en “flaskehals”. Dette spesielt ved større ildsteder (åpne gruepeiser etc). Trekk-forholdene kan i enkelte tilfeller bli noe dårlig. Samtidig er det noe mer komplisert med nye installasjoner i ettertid.

Hvilken metode skal man velge, 1 eller 2?

For de fleste mennesker kan det være utfordrende å velge riktig rehabilitering for pipen. Når du står overfor valget mellom glidestøping som metode 1 og fôring med syrefast stålrør som metode 2, er det viktig å ta hensyn til pipens tilstand, omfanget av skader og de spesifikke kravene til rehabiliteringsprosessen.

Dersom skorsteinssidene er tilgjengelige eller lette å tildekke, kan glidestøping være den mer praktiske løsningen. Uansett hvilken metode du velger, er det avgjørende at eierne sikrer at kledningene på skorsteinssidene følger gjeldende bestemmelser. Dette sikrer en forsvarlig rehabilitering i samsvar med nødvendige standarder. Profesjonell veiledning fra fagfolk kan være nyttig basert på de spesifikke forholdene til pipen.

For å gi bedre innsikt i disse kravene, har vi inkludert noen utdrag fra gjeldende bestemmelser:

  • Oppstillingsklasse 1 krever at skorsteinen har minst 100 mm avstand til brennbart materiale. Under visse forhold kan det tillates å legge gulvbord, parkett, himlingskledning, og listverk inntil skorsteinen, forutsatt at skorsteinen har minst 20 mm puss. Mellom puss og treverk må det være et lag av ubrennbare plater med varmemotstand på minst 0,02 m2K/W. Ved 20 mm puss på skorsteinen, kan man unngå utkragning, forutsatt at avstanden fra utside av pusset vange til treverk blir 100 mm, og mellomrommet fylles med ubrennbar isolasjon.
  • I oppstillingsklasse 2 kan skorsteinen plasseres mot brennbart materiale i etasjeskillet og yttertaket, forutsatt nødvendig klaring for fri bevegelse av skorsteinen. Avstanden til vegg av brennbart materiale skal være minst 100 mm.
  • Skorsteinen i oppstillingsklasse 3 kan plasseres mot vegg av brennbart materiale på maksimalt to sider, samt mot brennbart materiale i etasjeskiller og tak. Det kreves nødvendig klaring til vegger og etasjeskiller for fri bevegelse av skorsteinen.

Behov for piperehabilitering?

Oslo Murmesterbedrift er spesialister på piperehabilitering. Vi har nødvendige kompetanse, erfaring og utstyrt for å utføre rehabilitering av pipe på en sikker og effektiv måte. Arbeidet utføres i henhold til gjeldende byggetekniske krav og standarder. Vi utfører større og mindre rehabiliteringsoppdrag for borettslag og sameier.

Firmaet har et godt omdømme og positive anbefalinger fra tidligere kunder. Vi tar ansvar for hele prosjektet, fra prosjektering til utførsel av arbeid. Våre bedrifts- og prosjektledere, med mesterbrev i murerfaget og ingeniørkompetanse, sikrer en trygg og effektiv løsning.

Se våre referanseprosjekter for piperehabilitering i Oslo.

KONTAKT OSS

Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat.

Vi behandler din henvendelse fortløpende.

Kundeservice er åpent mandag-fredag 07.00-15.00

Telefon: 22 12 00 51